De ‘Great Reset’ richt zich primair op de transitie van ons economisch systeem en moet ervoor zorgen dat het systeem zowel de menselijke als de planetaire behoeften en grenzen weerspiegelt.
Gerelateerde blogs
De ‘Great Reset’ richt zich primair op de transitie van ons economisch systeem en moet ervoor zorgen dat het systeem zowel de menselijke als de planetaire behoeften en grenzen weerspiegelt.
De imperatieven voor een reset moeten zich richten op een collectieve visie van gedeeld welzijn op een gezonde planeet. Zonder een dergelijke reset zullen we de 17 SDGs nooit realiseren, noch zullen we echte vooruitgang creëren voor alle mensen.
De ontwerpdoelstellingen (imperatieven) voor de wenselijke reset en de wereld waarnaar we allemaal verlangen, richten zich op gedrags-, culturele en economische transities en bestaan uit drie ontwerp-principes en imperatieven, namelijk:
In deze blog, deel drie van een vijfluik, introduceer ik de eerste imperatief en opdracht aan ons allen, die moet bijdragen aan het creëren van een wereld waarnaar bijna iedereen verlangt.
We hebben een economisch systeem nodig dat in goede balans functioneert en dat zowel de menselijke als de planetaire behoeften weerspiegelt. Het ontwerpen van een regeneratieve en gedecentraliseerde economie – die de onderlinge afhankelijkheid van alle levende wezens weerspiegelt – betekent dat de gezondheid van alles allen ten goede komt. Dit erkent de kwetsbaarheid van ons klimaat en de natuur en onderstreept onze rol bij het proactief beschermen ervan, zodat we ook voor toekomstig leven een duurzame toekomst veilig kunnen stellen.
Met radicale, onderlinge afhankelijkheid centraal in de ontwerpprincipes, zal ons economische systeem zich automatisch richten op het welzijn van iedereen en de levensvatbaarheid van onze natuurlijke wereld. Een dergelijk ontworpen systeem zal ons ook helpen de 17 SDGs te realiseren, die samen één Bedoeling vormen in de overeengekomen ambities van de wereldwijde gemeenschap voor 2030.
Een belangrijk onderdeel van het ontwerp voor onderlinge afhankelijkheid is het versterkte vermogen van alle stakeholders uit alle sectoren om het economische systeem vorm te geven en hiervan te profiteren. Om dit te bereiken, moeten we normen en regels ondersteunen die een dialoog tussen alle stakeholders mogelijk maakt, van het bedrijfsleven tot de overheid tot het maatschappelijk middenveld.
Dit brengt en houdt de vertegenwoordiging, stem en besluitvorming onder alle economische actoren en stakeholders in evenwicht, inclusief de planeet, de natuur en haar ecosystemen waar we zo radicaal van afhankelijk zijn. Het benadrukt ook de co-creatie en samenwerking binnen het economische systeem, dat we blijven nastreven omdat we deze bitter hard nodig hebben. Collectieve acties en belangen zouden zo de vangrails voor de economie moeten bepalen.
In de radicaal, onderling afhankelijke economie moeten ideeën en belangen openlijk met elkaar concurreren en eerlijkheid en transparantie maximaal bevorderen. Simpel gezegd, een economisch systeem dat is ontworpen voor radicale, onderlinge afhankelijkheid, dient beter de behoeften van mensen, door voor de planeet te zorgen, circulariteit aan te moedigen en ervoor te zorgen dat natuurlijke hulpbronnen beschikbaar zijn voor toekomstige generaties.
Een ontwerp voor een radicale, onderling afhankelijk (economisch) systeem is gericht op:
> Vitale ideeën en oplossingen voor de wereld van morgen (deel I)
> Van moment naar ‘Movement’ (deel II)
> Investeren in gelijkheid en rechtvaardigheid (deel IV)
> Rekenschap en transparantie naar alle stakeholders (deel V)
> Once Upon A Future – voormalig no.1 bij Managementboek.nl
Gerelateerde blogs
Gerelateerde Keynotes
Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief “Expedition 21” over de kolderieke reis door de 21e eeuw. Met inspirerende artikelen, knetterende podcasts en vlijmscherpe columns over mens, onmens, over het doel én de bedoeling.