Ruud Veltenaar: moderator en dagvoorzitter

Mensen laten sprankelen en tintelen als dagvoorzitter

“To make people think deeper and speak out more openly is an art”

de bedoeling

Verbinden van mensen,
ideeën en oplossingen

Unieke combinatie

Als dagvoorzitter bied ik een unieke combinatie van expertise, achtergrond en inhoud. Ten eerste denk ik als scientivist scherp en bewaak ik eenvoudig de context. Als schrijver ben ik to the point en weet ik mensen te raken. En als filosoof graaf ik graag naar het diepere niveau en zorg ik er voor dat mensen naar elkaar luisteren, waardoor ze ondanks de verschillen toch tot verbinding komen.

Onafhankelijk en onpartijdig

Als ervaren dagvoorzitter en moderator blijf ik altijd onpartijdig en in discussies stel ik mij onafhankelijk op. Ik laat mensen sprankelen en geef ze het vertrouwen om zich uit te spreken. Ik schuw de confrontatie niet en durf altijd door te vragen, wanneer de situatie daar om vraagt of het publiek dit verwacht.

Humor als instrument

Humor zorgt voor verbinding en betrokkenheid en ik gebruik het vaak om de olifant in de kamer te benoemen. Tijdens de ontspanning van de onbewaakte lach, staan mensen open voor reflectie en nieuwe inzichten. Want als deelnemers ergens om lachen, dan denken ze er over na. Uiteraard breng ik als dagvoorzitter, moderator of gespreksleider niemand in verlegenheid en mijn hilarische anekdotes uit de eigen praktijk hebben vaak een verassende diepgang en zitten boordenvol zelfspot.

In combinatie met een lezing?

Ik ben niet alleen een ervaren dagvoorzitter met diepgang, maar behoor ook tot de meest gevraagde sprekers in de markt. Dus waarom creëren we niet een combinatie van spreken en modereren? Hierdoor neemt samenhang, impact en inspiratie alleen maar toe. En het scheelt ook nog eens behoorlijk in de kosten.

Zoek jij een energieke dagvoorzitter?

Laten we er samen een onvergetelijke belevenis van maken, met inspirerende lezingen, boeiende interviews, spannende round-table gesprekken of een leuke quiz waaraan iedereen deelneemt.

Neem nu contact op en check mijn beschikbaarheid en aantrekkelijke voorwaarden.

Het resultaat

Beleving met impact

Positieve energie

Energie en impact zijn mijn handelsmerken als TED-spreker en vind je ook terug in mijn rol als dagvoorzitter en moderator. Ik zorg voor knetterende energie, een open houding en een positieve mindset.

Interactieve werkvormen

Ik ben het meest in mijn element wanneer ik meerdere, interactieve werkvormen kan hanteren. Open vragen en stellingen aan round-tables, diepte interviews met sprekers en inhoudelijke paneldiscussies of lagerhuisdebatten.

En het wordt nog leuker wanneer we het publiek er actief bij betrekken met bijvoorbeeld; een stemBUZZ of mentiQUIZZ, met mijn bestseller ‘Once Upon A Future‘ als prijs voor de winnaar(s). Veel leuker kan het echt niet worden.

Iedereen doet mee

Mijn ontspannen stijl en humor stimuleert het publiek om actief mee te doen. Zo transformeer ik deelnemers vaak van passieve luisteraars naar actieve participanten met ideeën. Iedereen voelt zich gehoord en gezien. Actieve betrokkenheid van de deelnemers leidt ook na afloop tot veel waardering, hoge beoordelingen en verrassende, persoonlijke reacties.

Zoek jij een boeiende gespreksleider?

Zoek je meer een spraakmakende gespreksleider of dagvoorzitter dan een ‘spreekstalmeester’ of gangbare presentator? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.

Check nu mijn beschikbaarheid en aantrekkelijke voorwaarden voor een unieke belevenis en inspirerend event.

…met hoogleraar en cultuurhistoricus Herman Pleij

Mijn rol en track record als

Creator van vooruitgang

Ik heb een aantoonbaar track record van bijna 30 jaar als duurzaam ondernemer, inspirerend leider en impact investor.

Als progressor werk ik elke dag keihard aan een meer duurzame leefomgeving en eerlijke maatschappij.

Als scientivist weet ik eenvoudig zin en onzin van elkaar te scheiden, net zoals doel van bedoeling.

Als Homo Verus, ben ik onderdeel van zowel de natuur als de samenleving en daarom leef en werk ik binnen de grenzen van onze planeet en het menselijk potentieel.

Impact investor
Duurzaam ondernemer
Thought Leader
Impact investor

DOING WELL BY DOING GOOD

Als impact investeer heb ik de afgelopen 20 jaar enkele grote en kleine fondsen mogen leiden. De bedoeling was helder en simpel; de wereld een stap verder helpen. Wat is er als financier en investeerder leuker dan een goed rendement te halen door middel van echte vooruitgang te creëren voor zoveel mogelijk mensen op alle continenten?

Meer dan 8 miljard dollar heb ik via deze fondsen mogen investeren in start-up’s, scale-ups, projecten en de internationalisering van succesvolle ondernemingen.  We waren één van de eerste investeerders in LinkedIn (2002) en Tesla (2003). Als co-investeerder waren we betrokken bij projecten met UNOPS, Blackrock, Twinning, Novo Nordisk, GenMab, SunPower Corp en Celltrion.

Vanaf 2019 ben ik als investeerder uitsluitend nog op kleine schaal actief en betrokken bij diverse eigen vennootschappen en projecten, zoals Speakers for Good.

Mijn internationale ervaring als impact investor en opgedane kennis over vele sectoren helpen mij in mijn werk als spreker, schrijver en publicist. Mijn veelal hilarische anekdotes komen dan ook bijna altijd uit eigen praktijk.

Duurzaam ondernemer

INSPIRED BY NATURE

Als impact investor lag de nadruk vooral op duurzaam ondernemen met de focus  op het creëren van waarde op sociaal, ecologisch en economisch vlak. Niet zelden heb ik mij laten leiden door de biometica of biomimicry, – de wetenschap en de kunst van het afkijken van de beste biologische ideeën en concepten in de natuur. Als inspiratie voor toepassingen in onze menselijke wereld en om onze economie, maatschappij en samenleving te verbeteren en meer duurzaam te maken.

Als impact investor en duurzaam ondernemer was ik betrokken bij projecten met onder andere het Biomimicry Institute, Threshold Foundation en de Leonardo Dicaprio Foundation.

Voor eigen rekening en risico heb ik als financier en/of als founder aan de wieg gestaan van onder andere Silvac (ICT – verkocht aan RAET in 1992), Planet Internet (verkocht aan KPN in 1996), Park-line en Parkmobile (verkocht aan BMW in 2016).

In 2022 ben ik gestart met Speakers for Good en achter de schermen wordt gewerkt aan Events for Good (introductie in 2023) en de Academy for Good.

Thought Leader

INSPIRING PEOPLE WITH INNOVATIVE IDEAS

Als thought leader ben ik bijna dertig jaar trouw gebleven aan mijn bedoeling en niet-onderhandelbare waarden. Ook wanneer de meerderheid het oneens was of de hoon op mij neerdaalde.

Belangrijke principes: compassie, empatisch luisteren,”walk the talk”, delen van enthousiasme, zelfontwikkeling en vergaren relevante kennis en feiten. En ook openstaan voor kritiek en je eigen belemmerende overtuigingen en (voor)oordelen durven loslaten.

Na mijn studies en vrijwilligerswerk kreeg mijn carrière glans tijdens een samenwerking en meerjarige assignment bij IBM HQ en McKinsey via Desisco [1983-1987].

Terug in Europa maakte ik deel uit van de executive board van de Volmac Software Group (nu Cap Gemini) [1987-1988] . Na een conflict met bestuursvoorzitter Joop van Oostrom startte ik mijn eerste eigen onderneming Silvac [1988-1992], dat ik vier later later verkocht aan Raet (nu Getronics), om vervolgens toe te treden tot de Raad van Bestuur [1992-1996].

Na de verkoop van Raet aan Getronics werd ik CEO en co-shareholder bij Planet Internet en was ik verantwoordelijk voor de integratie met World Acces en de verkoop van Planet Internet aan KPN [1996-1998].

Tijdens mijn rol als CEO van Net Ventures [1999-2009] heb ik als investeerder aan de wieg gestaan van o.a. Park-line [2002] en was ik verantwoordelijk voor de integrale aankoop en fusie van Park-line en Parkmobile, het bedrijf dat ik in 2002 oprichtte en in 2016 verkocht aan BMW.

In 2022 heb ik Speakers For Good opgericht, een internationaal boutique sprekersbureau in Amsterdam. Uniek in zijn soort  omdat het 100% ‘purpose driven’ is. Een speakers agency voor één planeet en alles dat daarop leeft, inclusief 8 miljard mensen.

Scientivist & friskijker
Filosoof en dwarsdenker
Homo Verus
Scientivist & friskijker

LEARNING IS ALWAYS REBELLION

Ik beschouw mijzelf als een gepassioneerde en rebelse scientivist, die dagelijks mensen en organisaties helpt de wereld te creëren waarnaar bijna iedereen verlangt. Ik roep op tot reflectie en beweging en doe een niet-vrijblijvend appel op het hoofd en hart, zonder mensen of organisaties in het harnas te jagen. Het gaat niet om wat je intenties zijn, maar om wat je aantoonbaar doet en laat.

Ik pas de wetenschap pragmatisch toe in mijn dagelijks leven en werk. Geen ingewikkelde academische verhandelingen over economie of filosofische dwalingen over extinctie. Gewoon concrete feiten, objectieve beschouwingen en kritische reflecties. In simpele taal en in het hier en nu.

Op weg naar morgen, overmorgen en verder. Op basis van vitale ideeën en oplossingen die echte vooruitgang creëren.

Filosoof en dwarsdenker

LIVE – LEARN – LOVE – LEAVE a LEGACY

Mijn studies filosofie (in Amsterdam, Parijs en New York en business administration (Boston) helpen mij om wetenschap, filosofie en de aandienende toekomst te emanciperen. Niet alleen door mensen en organisaties te laten zien hoe toegankelijk dit is, maar vooral ook door hen te stimuleren er iets concreets mee te doen. Bijvoorbeeld echte vooruitgang te creëren, en niet alleen financieel, maar ook ecologisch en sociaal.

Ik ben niet hinderlijk optimistisch en meer friskijker dan zwartkijker en beschouw de serieuze uitdagingen van de mensheid graag in het schijnbaar lichte, alledaagse hier en nu.

Als toekomstfilosoof versta ik de kunst van het vragenstellen aan de hand van de grote filosofen. Dat leidt tot meer bewustwording en reflecties en is belangrijk in een tijdperk van nepnieuws, waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen en opinies al snel de schijnwaarde krijgen van waarheid en  feiten.

Het resultaat is dat ik mensen en organisaties stimuleer om zichzelf en anderen wezenlijke en waarachtige vragen te stellen die verrassen en aan het denken zet. Hierdoor leiden reflecties en gesprekken tot meer verdieping en verbinding. Met de ander, met jezelf én met de bedoeling.

Homo Verus

LIVE BETTER – HELP MORE – WONDER OFTEN

Geboren, getogen in Amsterdam en woonachtig in De Haag met mijn lieve Jeannette. Vader van Martine, Floyd en Eva.

In mijn lezingen en publicaties heb ik het vaak over de Homo Verus, de ‘waarachtig wijze mens’. De gewenste opvolger van de Homo Economicus.

Het ‘soort’ Homo Economicus heeft mensen en planeet dienstbaar gemaakt aan economische groei en welvaart. Hierdoor leven we in zeepbellen, die mooi lijken, maar feitelijk irrealistisch en soms ook immoreel zijn.

Als Homo Verus leef en werk ik vanuit het besef dat ook mensen onderdeel zijn van de natuur, in plaats van bijvoorbeeld rentmeester of de immorele exploitant.  En dat we ons anders, in radicale afhankelijkheid, moeten verbinden met elkaar en met de natuur.

Ruud Veltenaar_Theater
Menu